Хумани папилома вирус (ХПВ) је вирус који се преноси путем сексуалног контакта и узрокује инфекције које могу довести до разних здравствених проблема. Најчешће последице инфекције ХПВ-ом су гениталне брадавице и абнормалности у цервикалном ткиву које могу довести до рака грлића материце.
Постоје различите врсте ХПВ-а, а неке од њих су повезане с високим ризиком од развоја карцинома.

Срећом, постоји вакцина која штити од ХПВ-а. ХПВ вакцина је доступна за девојчице као и за дечаке.
Препоручује се да се вакцина прими пре почетка сексуалне активности, јер је најучинковитија у
спречавању инфекција пре него што дође до излагања вирусу.
ХПВ вакцина је врло сигурна и учинковита у спречавању инфекција узрокованих одређеним типовима ХПВ-а који су повезани с раком грлића материце, вулве, вагине, пениса, ануса и грла. Вакцина се обично примјењује у три дозе током периода од шест месеци, или како препоручи педијатар.
Иако вакцина није обавезна, стручњаци препоручују да се сви који су у одређеном узрасту вакцинишу како би се смањио ризик од развоја инфекција ХПВ-ом и каснијих здравствених проблема.
Уз то, као и код других вакцина, вакцинација против ХПВ-а доприноси стварању колективног имунитета и
спречавању ширења вируса у популацији.
Укратко, ХПВ је вирус који се преноси сексуалним контактом и може узроковати озбиљне здравствене проблеме, укључујући рак грлића материце и друге врсте карцинома. Међутим, постоји вакцина која је сигурна и учинковита у спречавању инфекција узрокованих ХПВ-ом.
Заштитите своје и здравље своје деце.

Copyright © Завод за јавно здравље

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs