World-Autism-Awareness-Day-Blue-Simple-Instagram-Post-1024x1024

2. април Светски дан свести о аутизму

Светски дан свести о аутизму обележава се 2. априла са циљем ширења информација о правима особа са аутизмом. Обележавање овог датума одредила је „Генерална скупштина Уједињених нација” „Резолуцијом 62/139” која је усвојена 18. децембра 2007. године, како би се државе чланице подстакле да предузму акције за подизање свести о особама са поремећајем из аутистичног спектра и пруже подршку истраживању у проналажењу нових начина за побољшање здравља и њихове инклузије.
Овогодишњи Светски дан свести о аутизму обележава се глобалним виртуелним догађајем на тему „Трансформација: ка неуро-инклузивном свету за све”.
Аутизам представља сложени развојни поремећај који се обично јавља током прве три године живота и који карактеришу поремећаји понашања и комуникације који утичу на способност особе да управља друштвеним интеракцијама и који такође узрокује
понављајуће и ограничено понашање. Многи стручњаци верују да овај проблем није изазван само једним узроком. Постоје озбиљни показатељи да аутизам настаје као последица различитих фактора који утичу на развој мозга, његову структуру ифункционисање. Испољава се кроз проблеме у чулном опажању, говору, мишљењу и разумевању социјалних ситуација. Због тога се понашање и однос са спољашњим светом развија другачије. Рана дијагностика, третман и укључивање у образовни процес су кључни за децу са аутизмом. Тако им се може помоћи да развију своје социјалне и комуникационе вештине, постану самосталнији и воде испуњенији и продуктивнији живот.
Према оцени Европског парламента и Уједињених Нација, особе са аутизмом су једна од социјално најискључиванијих група људи. Лек за аутизам није пронађен. Деца са аутизмом одрастају у особе са аутизмом којима је потребна је подршка током целог
живота да би остварили и омогућили свој потенцијал.

Извор:United Nations; World Autism Awareness Day 2 April:
https://www.un.org/en/observances/autism-day

Copyright © Завод за јавно здравље

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs